Blog

Her vil jeg blogge uhøjtideligt om stort og småt primært om mit arbejde som fotograf. The blog will only be in Danish. Sorry, but you can always use Google Translate ;-) It might not make sense, but at least it's entertaining.

Portræt af Finn Helmer

I slutningen af juli besøgte jeg Finn Helmer i nærheden af Holbæk sammen med journalist Simon Schultz van Engeland.

Sammen har vi lavet et portræt af tidligere direktør i Giga, Finn Helmer. Da han solgte Giga tilbage i 2000 til Intel for 10 mia. kroner, kunne han selv sætte 270 mio. ind på sin bankkonto. Flere af virksomhedens ansatte blev også millionærer ved salget. Finn Helmer nævner til Euroman at en af de ansatte havde tre aktier til en værdi af 300.000 kr og stod foran et huskøb. Dagen efter, da salget blev offentliggjort, var værdien af aktierne steget til 12 mio. kroner.

Finn Helmers penge fra salget blev geninvesteret i nye eventyr. Slutningen på finanseventyret kom i 2013, hvor han efter at have forsøgt at genetablere virksomheden ComX måtte sande, at kreditorernes tro på projektet ikke rakte længere. Finn blev erklæret personlig konkurs.

Giga var på alle måder en imponerende virksomhed. Allerede i 1997 mente Finn Helmer, at der var brug for langt hurtigere internet. Alle burde have adgang til en gigabit-forbindelse både i hjemmet og trådløst på gaden. Derfor havde virksomheden udviklet en 10 gigabit-kreds. Tænk på, at de fleste private enten havde en 56K-forbindelse eller ISDN, der var 128K. Dvs. 0,0546875 og 0,125 megabits. Det er at være forud for sin tid. Herhjemme har vi i dag fibernet og ca. 1 gigabit begge veje på en god dag. Altså stadig 1/10 del af, hvad Finn Helmer kunne levere for 19 år siden.

I dag lever Finn Helmer af et deltidsarbejde som landbrugsmedhjælper og arbejder også som konsulent for mindre virksomheder. Konsulentarbejdet er dog for det meste ulønnet.

Jeg møder mange interessante mennesker igennem mit arbejde. Finn er bestemt en af dem. Han er ikke bitter over, hvad der er sket. Hver dag står han op og knokler for at holde skindet på næsen. Jeg håber, at han får en ny chance i erhvervslivet. Danmark har brug for kreative og fremsynede mennesker, der kan se nye muligheder. Finns forældre havde ikke mange penge, og det tror jeg, har været med til at gøre ham både arbejdsom og sparsommelig. Også da han havde mange penge. Han satsede alt, hvad han havde på sine virksomheder. I modsætning til andre har han ikke gemt sig bag en masse spekulative foranstaltninger, der kunne have sikret ham imod personlig konkurs. Det er beundringsværdigt, men også grunden til, at han har mistet hele sin formue. Desværre.

Du kan læse hele artiklen om Finn på Ekstra Bladets hjemmeside (dette kræver dog et abonnement). Artiklen var også i magasinet 'Ekstra' i søndags d. 21. august.

Dronen er lettet :-)

Juli måned har stået i dronens tegn. Jeg har fået indkøbt en DJI Phantom 4 drone, taget dronekursus og fået dispensation hos Trafikstyrelsen. Jeg kan derfor nu lovligt flyve indenfor bymæssig bebyggelse, hvor jeg kan levere både stills og (live-) video. Det er overraskende let at flyve med dronen. Kunsten består i at undgå at flyve ind i forhindringer undervejs, specielt under videooptagelser, hvor der foregår mange ting på samme tid. Det er sjovt og giver mulighed for at se og levere fotos og video fra en anden vinkel end normalt. Som dronepilot ser jeg også pludselig meget anderledes på steder, end jeg gjorde før. De sikkerhedsmæssige regler og varslinger til myndigheder skal overholdes, forhindringer i luften skal helst spottes på forhånd. Vejr og vind er pludselig også en ny faktor, jeg ikke har tænkt så meget over før.

Jeg har i det sidste år gået og tænkt over, hvilken drone jeg skulle købe. Der er mange faktorer, der spiller ind. Både med selve dronen og med kameraet. Der vil altid være tale om et kompromis mellem størrelse, pris og kvalitet. De store droner, hvor det er muligt at montere bl.a. DSLR-kameraer på, koster omkring 50.000 kr. Den flyveklare drone med kamera kommer hurtigt til at stå i ca. 90.000 kr. Fordelen er selvfølgelig både kvaliteten, men også at dronen har indbygget redundans. Dvs. at hvis den ene motor svigter, vil dronen kunne flyve videre. Redundans gør det muligt, at flyve lovligt over mennesker. Ulempen ved den store drone er, udover prisen, at den er stor og ikke særlig let at rejse med. Jeg har valgt DJI Phantom 4, da det er en fin drone at starte med. Den er til at betale og leverer acceptable fotos og video. Allerede nu har jeg haft fordel af dens lille størrelse, bl.a. hvor jeg sendte den op fra fordækket på en lille båd på 6 meter og ved rejser ud i den store verden.

Jeg glæder mig til at kunne vise mere i fremtiden fra dronen. Til at starte med, kan du se på et par af de første billeder her. Der kommer video i en af de næste indlæg på bloggen.

Billeder til jagtmagasinet Jagt, Vildt og Våben

I februar havde jeg fornøjelsen af at fotografere Lasse Wagener fra Jagt-jakt.dk og Frederik Bülow fra HuntersDeal.dk til jagtmagasinet Jagt, Vildt og Våben.

Temaet for artiklen er iværksætteri indenfor jagtbranchen. Lasse har startet en jagtbutik i Kastrup, der har specialiseret sig i vildsvinejagt. Han har både den fysiske butik på Ladegårdsvej og onlinebutik på nettet.

Frederik har startet dealsitet HunterDeal.dk op, hvor folk har mulighed for at købe jagtudstyr og rejser på tilbud.

Jeg var ude i Lasses butik, hvor jeg både tog reportagefotos og opstillede portrætter af ham. Butikken er relativt mørk, men jeg valgte alligevel at bruge det tilstedeværende lys, da jeg gerne ville tage reportagefotos, hvor jeg kunne være fluen på væggen og bevæge mig frit rundt i lokalet, når der kom kunder. Lasse havde netop stået og fortalt om, at der kunne være langt imellem kunderne i den fysiske butik på en hverdags formiddag, hvorefter der kom et par stykker lige i træk. Det var dejligt, da det gav lidt liv på billederne, så han ikke skulle stå alene i en tom butik. Desuden tog jeg et par klassiske portrætter og lidt billeder, da han sad og arbejdede ved computeren.

Jeg mødte Frederik i hans lejlighed, hvorfra han driver sit internetbaserede firma. Frederik læser stadig på CBS, så for ham er projektet med HuntersDeal.dk lige så meget et eksperiment. I hans lejlighed hænger der trofæer på en del af væggene, hvilket jeg satte pris på, da jeg skulle tage billeder. Desuden går Frederik på buejagt, så det var oplagt at udnytte det, da det også bliver omtalt i artiklen. Også hos Frederik valgte jeg at bruge det naturlige lys. Hans lejlighed er heldigvis forholdsvis lys, så det gjorde det en del lettere. Alle billederne med Frederik er opstillede, men jeg har forsøgt at bibevare lidt af spontaniteten og reportagestilen fra Lasses butik.

Artiklen er skrevet af David CP fra Alwayshunting.dk. Det er også David, der har været med i Vildmanden, der tidligere er blevet vist på TV2 Fri.

Et-årsdagen for terrorangrebet i København

I går var det et-årsdagen for terrorangrebet på Krudttønden og den jødiske synagoge i Krystalgade. Finn Nørgaard og Dan Uzan mistede livet. I går gik tusindvis af mennesker i stilhed i optog fra Krudttønden til synagogen. Hele ruten blev lyst op af stearinlys. Tidligere på dagen lagde statsminister Lars Løkke og borgmester Frank Jensen blomster på begge gerningssteder til minde om angrebet og de to, der mistede livet.

Jeg dækkede dagen for Ekstra Bladet og Polfoto.

Da optoget nåede synagogen blev Krystalgade helt fyldt op af mennesker. Gamle som unge. Det er en ny virkelighed danskerne vågnede op til dagen derpå for et år siden. En virkelighed hvor et mindretal forsøger at ødelægge hverdagen for flertallet af danskere, der ønsker at leve fredeligt side om side. Jeg talte med Dan Uzans far undervejs ved fakkeloptoget. Han er forbilledlig i forhold til hvordan, han har håndteret sin søns død. Mordekhai Sergeot Uzan, Dans far, ønsker ikke hævn over sin søn, men ønsker at fordrive ondskab med godhed. Det er iøvrigt Mordekhai i grå jakke, der står til højre for Frank Jensen og Lars Løkke på billedet fra synagogen. Jeg har svært ved at forestille mig, at jeg ville have evnen til at være lige så forbilledlig, hvis jeg oplevede det tab, han har gjort.

Kristian og Trines bryllup

I januar havde jeg fornøjelsen af at fotografere Kristian og Trines bryllup. Nedenfor kan du se et lille udvalg af de billeder, de fik. Samtidig fik jeg mulighed for at teste en ny optik jeg netop har anskaffet. Det er en 24 - 70 mm /f2.8 fra Nikon med billedstabilisator, der gør det lettere at tage billeder under dårlige lysforhold. Den er noget tungere end sin forgænger, men den virker :-)

Der er altid nok at se til under et bryllup. Brudgommen skal fotograferes imens han venter ved alteret. Bruden skal nå at fanges udenfor, før hun kommer ind i kirken, og hun skal fotograferes på vej op af kirkegulvet.

Efter vielsen er der ca. 40 minutter til at tage familiebilleder, pakke lysudstyret ned, tage billeder under receptionen og forevige brudeparret på vej ud til bilen. Det er altid lidt presset, men det går :-)

Der var sne udenfor, men af hensyn til brudeparret tog vi alle billeder indendørs, da jeg tænkte, at det ville være træls at starte ægteskabet med lungebetændelse.

Vi havde derfor allieret os med en god ven, der havde skaffet os adgang til et fornemt sted ved Valby Bakke, så vi kunne tage alle billederne indendørs.

Da det er vinter og hurtigt bliver mørkt havde jeg taget et flashanlæg med, så vi kunne få noget ordentligt lys. De fleste af de opstillede bryllupsbilleder er derfor taget med flashanlægget og et par enkelte er taget med det forhåndenværende lys. Jeg foretrækker at bruge naturligt lys, da det oftest er det bedste, og det er mere langsommeligt at skulle arbejde med et flashanlæg, der vejer og fylder.